Open deur (festival)

Zielzoekers. Open deur. Video.


Zielzoekers. Open deur (festival).

zaterdag 11 februari 2017 vanaf 14.00 u.
in CC De Steiger en Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers Menen

Begin 2017 verblijft de Irakese theatermaker Mokhallad Rasem zes weken in het Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers (Menen). Hij maakt er samen met de bewoners materiaal aan voor zijn nieuwe voorstelling ‘Zielzoekers’. De residentie eindigt op 11 februari met ‘Zielzoekers. Open deur’. De titel van dit bijzondere evenement mag u gerust letterlijk nemen. Het opvangcentrum zet zijn deuren wagenwijd open. U wordt er verwelkomd door Mokhallad Rasem en de bewoners en kunt er kennismaken met de eerste resultaten van het artistiek proces. Tegelijkertijd is CC De Steiger gastheer voor een superdivers programma dat het vluchtelingenthema vanuit alle mogelijke kanten belicht. Met theater, dans, muziek, literatuur, film, beeldende kunst, debat en feest wil het Menens cultuurcentrum een zeer breed publiek – met inbegrip van de allerjongsten – aanzetten om voorbij de waan van de dagdagelijkse nieuwsberichten na te denken over dit onderwerp.

 

PROGRAMMA

 

14.00 u. – CC De Steiger – zaal 3 

Feestelijke Opening

Wij trekken deze bijzondere dag op gang met een hapje en een drankje, met warme woorden en feestelijke muziek.

 

14.30 u. & 15.30 u. & 16.30 u. & 17.30 u. & 18.30 u.  – diverse locaties – literair parcours

Les Liseuses Fabuleuses: ‘De Grote Oversteek’

Stemmen. Ronde, warme, zachte stemmen. Hoge wapperende stemmen. En dan woorden. Blote, onvervalste, mooie woorden. Gedichten die je naar adem doen happen. Verhalen die beklijven. Ziedaar het speelterrein van Les Liseuses Fabuleuses, een literaire stemmenclub met thuisbasis in Antwerpen. Wij vroegen hen om u op de route tussen het cultuurcentrum en het Rode Kruisopvangcentrum te verrassen met  beklijvende teksten.

met Kim Verthe, Raf Van Tuykom, Helena Schalembourg, Myriam Ros, Guy De Moor en Anne-Marie Segers

 

14.00 u. & 15.00 u. & 16.00 u. & 17.00 u. & 18.00 u. & 19.00 u. – Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers Menen 

Rondleiding | Meet & Greet met Mokhallad Rasem en de bewoners

In 1993 vormde Rode Kruis–Vlaanderen op vraag van de overheid het voormalig klooster om tot een opvangcentrum voor asielzoekers. Hier kunnen 75 bewoners terecht: zowel families, koppels als alleenstaanden. Sinds vorig jaar worden er 20 plaatsen voorbehouden voor niet-begeleide minderjarige asielzoekers. Tijdens de rondleiding krijgt u te zien en te horen wie de asielzoekers zijn en hoe de werking van het opvangcentrum in mekaar steekt. Mokhallad Rasem vertelt hoe zijn residentie in Menen verlopen is en hoe zijn ervaringen een plaats krijgen in de voorstelling ‘Zielzoekers’.

met Mokhallad Rasem, bewoners en medewerkers van het Rode Kruisopvangcentrum voor asielzoekers Menen

14.30 u. – CC De Steiger (theaterzaal) – familietheater voor oud en jong vanaf 4 jaar

Compagnie Barbarie & Villanella: ‘Wa Wilder Man’

Compagnie Barbarie speelt via een verrassende ‘maskerade’ in op de actualiteit door de vrees voor ‘de ander’ die aan onze grenzen klopt te visualiseren. Het heerlijk absurde vrouwencollectief koestert een eigen scheve kijk op de wereld en lacht met het kleinmenselijke, met de eigen angsten. Het collectief ziet het als haar missie om de clichés omtrent ‘de ander’ en de angst voor alles wat vreemd is van jongs af aan te doorprikken.

van en met Sarah Vangeel, Liesje De Backer, Karolien De Bleser, Amber Goethals en Lotte Vaes

14.30 u. & 16.30 u. – Bibliotheek – poëzie

Ruth Lasters

Ruth Lasters (1979) schrijft poëzie, columns en proza. Voor de roman ‘Poolijs’ kreeg zij de Vlaamse Debuutprijs 2007. Haar dichtbundel ‘Vouwplannen’ werd bekroond met de prijs van Het Liegend Konijn 2009. In 2015 ontving ze de gedeelde Türingprijs. In dat zelfde jaar kreeg ze voor de dichtbundel ‘Lichtmeters’ de Herman De Coninckprijs. Met ‘De laatste straatmuzikant’ schreef ze een modern sprookje voor anderstalige nieuwkomers. Naast het schrijven werkt Ruth als zorgcoördinator in het interculturele hart van Borgerhout.
Tijdens Zielzoekers laten we u kennismaken met de poëzie van deze bijzondere dame. Gedichten die zich laten omschrijven als verrassend, inventief, grillig, met verbeeldingskracht en vooral ook geestig en consequent.

 

15.30 u. & 17.30 u. & 18.30 u. & 19.30 u. – Bibliotheek – film

Elias Grootaers : ‘Not waving, but drowning’

Elias Grootaers (1981) is gespecialiseerd in documentaire film. Naast zijn werk als cineast, is Elias als docent verbonden aan LUCA School of Arts en P.A.R.T.S. ‘Not waving, but drowning’ (2009) verbeeldt de ervaring van Indiase vluchtelingen tijdens hun arrestatie en detentie door de scheepvaartpolitie in Zeebrugge. In de benauwende, spookachtige context van de haven en de kust, verliezen we samen met hen langzaam elke notie van tijd en ruimte. Zonder hun verleden of hun toekomst, de rol van de mensensmokkelaars of de Belgische wetgeving te onderzoeken, maakt de film de oversteek tot in de tijdloosheid waarin onze samenleving deze sans-papiers opsluit. Deze subtiele analyse van menselijke uitsluiting en de reductie van menselijke wezens tot hun fysieke lichaam doet ons de vraag stellen of mensen überhaupt illegaal kunnen zijn.

 

16.00 u. – CC De Steiger (Studio) – dans voor oud en jong vanaf 9 jaar

MartHa!tentatief: ‘Dinska Bronska’

‘Dinska Bronska’ combineert op schitterende wijze een danssolo, een levend geworden animatiefilm én een groots verhaal over emigratie vroeger en nu. MartHa!tentatief creëerde “een aangrijpende dansvoorstelling met één danseres, die in een organische symbiose van tekst, beeld, animatie en dans haar verhaal houdt over het lot van kinderen die vanuit de vreemde ergens gedropt worden.” (Tuur Devens, Courant)

tekst en regie: Bart Van Nuffelen | animatie en beeldregie: Boris Sverlow | choreografie: Kiki Vervloessem | dans en creatie: Anastassya Savitsky | vertelling: Arevik Akopian | soundscape: Tim Clement | muziek: Milan Warmoeskerken | research: Caroline Rochlitz | decor: Sven Roofthooft | kostuum: Tom Clement 

17.30u. – CC De Steiger (Theaterzaal) – muziektheater

Nic Balthazar & Yassine Ouaich: ‘Neeland’

‘Neeland’ is een verhaal over de even harde als hoopvolle zoektocht van jonge asielzoekers naar geluk. Gebaseerd op gesprekken met jonge vluchtelingen, werd ‘Neeland’ aanvankelijk geschreven als een ‘luisterogen’-verhaal voor laaggeletterde jongeren. Die eerste versie is nu bewerkt tot muzikale vertelling.

tekst: Nic Balthazar | spel: Yassine Ouaich | muziek: Melike Tarhan, Philippe Malfeyt en Hasan Hasan

 

19.00 u. – CC De Steiger (Studio) – theater

Leen Braspenning | Het Zuidelijk Toneel & t,arsenaal/GEN2020: ‘Marieke Marieke’

De Vlaams-Malinese Aminata Demba en de Nederlands-Marokkaanse Kaltoum Boufangacha kruipen in de huid van Marieke en Sybille. De actrices vertellen de strijd van deze twee vrouwen, tegen de achtergrond van hun eigen familieverhaal. Wat betekent migratie en hoe gaan we er mee om? Hoe deden we dat honderd jaar geleden en hoe doen we dat nu?

regie en tekst: Leen Braspenning | naar: ‘Vlucht’ (Johanna Spaey) | spel: Kaltoum Boufangacha en Aminata Demba | dramaturgie: Cecile Brommer | research: Merel van Lieshout

20.30 u. – CC De Steiger (Theaterzaal)

Debat

Er is al veel gezegd en geschreven over de vluchtelingenkwestie. Wij gaan dit niet nog eens allemaal opnieuw laten vertellen. Wetende dat de kern van ‘Zielzoekers’ het artistieke werk van Mokhallad Rasem is, zullen wij het in ons debat vooral hebben over de rol van kunstenaars. Kan kunst de harde realiteit verzachten? Kan creatieve arbeid mensen uit risicogroepen behoeden voor radicalisering? Is de Vlaamse cultuursector klaar voor kunst van, met en voor nieuwkomers? Wij nodigen zowel believers als non-believers uit, om op zoek te gaan naar antwoorden op deze en andere vragen. Het gesprek wordt in goede banen geleid door Nic Balthazar.

met: Nic Balthazar (moderator) en gasten

 

22.00 u. – CC De Steiger (Zaal 3) – muziek

Feestelijk slotconcert met Hafla

Hafla is een groep bestaande uit een tiental bijzondere artiesten afkomstig uit Soedan, Slowakije, Turkije, Syrie, Irak, Zuid-Amerika, België en Mauritanië. Onder leiding van muzikant en tekstschrijver Piet Van den Heuvel krijgen zij de kans om hun talenten op vlak van muziek en zang, rap en dans te reactiveren. Ondanks het (oorlogs)verleden van deze mensen, trekt dit project volop de kaart van ‘feest’-muziek.

met: Una Dunja, Shalan Alhamwy, Aminata Abdoul, Youssef Almuaalim, Erika Holubova, Fatih, Melanie, Jonas de Rave, Faik Kacabey, Sacco De Mesmaecker en Piet Van den Heuvel


doorlopend – CC De Steiger (Bovenhal) – documentaire

Nic Balthazar: ‘Like any other human’

Nic Balthazar werkt verder op zijn documentaire ‘I was a normal person’ die stevig insloeg in het programma 4X7 (Canvas). Het concept is even simpel en sober als sterk. Vluchtelingen vertellen hun verhaal rechtstreeks in de camera, en in het hart van de kijker. De strakke vorm creëert een unieke vorm van visuele vertelling.

 

doorlopend – CC De Steiger (Tentoonstellingszaal) – expo

Na de vlucht

In het kader van het project Zielzoekers organiseert CC De Steiger een driedelige tentoonstelling over nieuwkomers, ontworteld raken en ver van huis hopen op een nieuw leven, een betere toekomst. In een eerste luik presenteert fotojournaliste Layla Aerts een uitgebreide selectie uit twee beklijvende fotoreeksen: Tussen hoop en vrees en Syrische vluchtelingen in Libanon. Het tweede deel van de tentoonstelling is opgebouwd rond het werk van zeven beeldende kunstenaars met een migratieverleden. Ten slotte tonen we het resultaat van een workshop waarbij Menense kinderen zich o.l.v. Kito Sino lieten inspireren door de thematiek.
Na de vlucht is een tentoonstelling met werk van o.a. Layla AertsNabil Anwer (Irak), Bers Grandsinge (DR Congo), Vesna Jovanovic (Servië), Hoessain Kakayi (Irak), Avin Kaki (Irak), Mokhallad Rasem (Irak), Kito Sino (Syrië), de leerlingen van de Menense basisscholen Kameleon en De Kleine Prins en de jongeren van de OKAN-klassen (anderstalige nieuwkomers) van Grenslandscholen Menen.

doorlopend – CC De Steiger (Zaal 3)

Zielzoekers-café

bij een glaasje en een hapje kunt u in ons café napraten over wat u zonet zag, hoorde en beleefde. Nu en dan komt er een muzikant langs om u te trakteren op een portie live muziek.

 

PRAKTISCH

Een toegangsticket voor Zielzoekers. Open deur kost 10,00 euro. Er is alleen reductie voor MIA’s.

Er staat zodanig veel op het programma, dat u wel verplicht bent om te kiezen. Om alles wat overzichtelijk te houden, stellen we u een aantal routes voor. Voordeel hiervan is dat u zich het hoofd niet hoeft te breken over het tijdschema en dat u bij elke activiteit uit uw route zeker bent van uw plaats. Elke route is zo samengesteld dat er voldoende ruimte is om even te verpozen in het Zielzoekers-café, of om een bezoekje te brengen aan de tentoonstelling ‘Na de vlucht’. Uiteraard mag u met uw ticket ook freewheelen doorheen het programma. Maar weet dat u in dat geval al eens met een volle zaal geconfronteerd kunt worden. Het openingsmoment en het slotconcert zijn voor iedereen toegankelijk.

 

Routes & Tickets

GROEN – klik hier voor tickets

14.30 u. – theaterzaal – Wa Wilder Man
16.00 u. – studio – Dinska Bronska
17.30 u. – bibliotheek – Not waving, but drowning
19.00 u. – studio – Marieke Marieke
20.30 u. – theaterzaal – Debat

ROOD – klik hier voor tickets

14.15 u. – onthaal CC – De Grote Oversteek
15.00 u. – opvangcentrum – Rondleiding | Meet & greet met Mokhallad Rasem en de bewoners
16.30 u. – bibliotheek – Ruth Lasters
17.30 u. – theaterzaal – Neeland
19.00 u. – studio – Marieke Marieke
20.30 u. – theaterzaal – Debat

BLAUW – klik hier voor tickets

14.30 u. – theaterzaal – Wa Wilder Man
15.30 u. – onthaal CC – De Grote Oversteek
16.00 u. – opvangcentrum – Rondleiding | Meet & greet met Mokhallad Rasem en de bewoners
17.30 u. – theaterzaal – Neeland
19.30 u. – bibliotheek – Not waving, but drowning
20.30 u. – theaterzaal – Debat

ORANJE – klik hier voor tickets

14.00 u. – opvangcentrum – Rondleiding | Meet & greet met Mokhallad Rasem en de bewoners
16.00 u. – studio – Dinska Bronska
17.30 u. – theaterzaal – Neeland
18.30 u. – bibliotheek – Not waving, but drowning
20.30 u. – theaterzaal – Debat

WIT – klik hier voor tickets

14.30 u. – bibliotheek – Ruth Lasters
16.00 u. – studio – Dinska Bronska
17.30 u. – theaterzaal – Neeland
18.30 u. – onthaal CC – De Grote Oversteek
19.00 u. – opvangcentrum – Rondleiding | Meet & greet met Mokhallad Rasem en de bewoners
20.30 u. – theaterzaal – Debat

ROZE – klik hier voor tickets

14.30 u. – theaterzaal – Wa Wilder Man
15.30 u. – bibliotheek – Not waving, but drowning
17.30 u. – theaterzaal – Neeland
20.30 u. – theaterzaal – Debat

 

ORGANISATIE

ZIELZOEKERS. OPEN DEUR wordt georganiseerd door CC De Steiger i.s.m. Theater Malpertuis, Toneelhuis, Rode Kruisopvangcentrum, Provincie West-Vlaanderen, Stad Menen (Dienst integratie, Dienst Noord/Zuid, Bibliotheek), Passerelle, VormingPlus, Schouwburg Kortrijk